Ongehuwde vaders? Even opletten

/Ongehuwde vaders? Even opletten

Ongehuwde vaders? Even opletten

Ongehuwd? Het komt vaak voor dat er kinderen worden geboren bij ouders die niet met elkaar getrouwd zijn. Voor ongehuwde ouders is het belangrijk om te weten dat de wet onderscheid maakt tussen ouders die wel of niet met elkaar getrouwd zijn. Ben jij een ongehuwde vader of ken jij ongehuwde vaders let dan even op!

Ouders zijn getrouwd

De ouders van kinderen geboren binnen het huwelijken zijn automatisch beiden de juridische ouder*. Ook hebben zij automatisch, BEIDE, het gezamenlijk gezag over het kind. Hier hoeven zij dus niets voor te doen.

Bovenstaande is anders als het kind geboren wordt en de ouders ongehuwd zijn.

*Juridische ouders zijn wettelijk familie van het kind. Maar zij hoeven niet biologisch verwant te zijn met het kind. Zoals bijvoorbeeld bij een geadopteerd kind.
- De vader en moeder van wie het DNA in het kind zit, worden meestal aangemerkt als de biologische ouders.

Ongehuwde vaders (ouders)

Erkenning

Als jullie kind wordt geboren zonder dat jullie getrouwd zijn. Dan moet jij jullie kind erkennen. Alleen zo, zal er een juridische band tussen jou en jouw kind ontstaan.
Een kind kan zowel voor de geboorte als na de geboorte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand worden erkend.

Belangrijk om te weten:    erken jij jouw kind voor de geboorte dan staat jouw naam bij 'vader' op de geboorte akte, erken jij jouw kind na de geboorte dan staat jouw naam bij 'erkenner' en blijft het vak vader leeg.

Zonder toestemming van de moeder kan een vader zijn kind niet erkennen. Weigert de moeder haar toestemming voor de erkenning te verlenen dan kun je als vader de rechtbank verzoeken om vervangende toestemming zodat jij alsnog jouw kind kan erkennen. Dit verzoek kan alleen door middel van een advocaat worden ingediend.

Gezag

De ouders die belast zijn met het gezag zijn bevoegd om belangrijke beslissingen over het kind te nemen. Denk hierbij aan medische beslissingen, schookeuze, maar ook het aanvragen van een paspoort. Ouders die beiden belast zijn met het gezag, moeten dus samen de belangrijke beslissingen over het kind nemen.

Wat veel vaders niet weten is dat je als ongehuwde vader na de erkenning niet meteen automatisch belast wordt met het ouderlijk gezag over jouw kind.

Het (vaderlijk) gezag kun je zelf zeer eenvoudig en kosteloos bij de rechtbank aanvragen. Maar als vader heb je ook hier de toestemming van de moeder nodig. Dit kan lastig zijn als jullie relatie is verbroken.
Krijg je als vader geen toestemming van de moeder om het gezamenlijk gezag uit te oefenen dan kun je door middel van een advocaat de rechtbank verzoeken om te worden belast met het gezamenlijk ouderlijk gezag over jouw kind.

Belangrijk om te weten: De ouder met éénhoofdig gezag bepaalt waar het kind woont. Deze ouder bepaalt ook hoe een omgangsregeling er uit ziet

Het komt te vaak voor dat vaders er pas na een relatiebreuk achter komen  dat zij niet zijn belast met het gezag over hun kind. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld: de moeder verhuist zonder mede weten van de vader met het kind naar een onbekend adres of zelfs naar het buitenland. Zij mag alle belangrijke beslissingen zelf nemen. Zij bepaalt hoe een eventuele omgangsregeling er uit ziet en kan de vader zo eenvoudig buiten spel zetten.

Kom jij er nu achter dat je niet belast bent met het ouderlijk gezag en wil je niet het risico lopen dat jij ook eenvoudig buitenspel wordt gezet? Neem dan nu conotact op met de co-ouderschap coach en hij helpt jou met de voorbereiding van jouw juridisch proces.

By |2018-11-02T10:38:08+00:00mei 16th, 2018|Vaders|1 Comment

One Comment

  1. aliqorbani mei 30, 2020 at 6:35 pm - Reply

    Juridisch gezien hebben zowel de biologische vader als de juridische vader (na erkenning) recht op omgang met het kind. Ook al heb je als biologische vader het kind niet erkend, dan nog heb je recht op contact met je kind. De rechten van de vader worden in de praktijk vaak ondergesneeuwd door de rechten van de moeder, al is het maar omdat de kinderen vaak bij de moeder wonen en door haar verzorgd worden. Wat voor rechten heb je als vader? Ook als de kinderen bij de moeder wonen, moet de moeder de vader betrekken bij belangrijke beslissingen over de kinderen. Denk aan de keuze voor een school of opleiding. Ook in het geval van ziekte van het kind heeft de vader recht op informatie en recht op inspraak bij beslissingen.

Leave A Comment

error

Vind je deze blog leuk? Delen wordt gewaardeerd :)