Omgangsregeling en Co-ouderschap

/Omgangsregeling en Co-ouderschap

Omgangsregeling en Co-ouderschap

Wat is het verschil tussen een omgangsregeling en co-ouderschap?

Wat is een omgangsregeling?

In een omgangsregeling, oftewel bezoekregeling, staan alle afspraken over de omgang met de niet-verzorgende ouder (meestal ouder zonder gezag).
De verzorgende ouder is de ouder die de zorg- en opvoedingstaken op zich neemt en waar de kinderen de meeste tijd verblijven.

Deze omgangsregeling kunnen jullie zelf vormgeven. Jullie zullen zelf afspraken moeten maken over wanneer en hoe vaak de kinderen bij de niet-verzorgende ouder zijn. Lukt het niet om er samen uit te komen, dan kan de rechter de omgangsregeling bepalen.

Wat is een co-ouderschap?

Co-ouderschap betekent dat ouders die niet meer bij elkaar zijn, wel samen voor de kinderen zorgen.

In de praktijk is co-ouderschap een ouderschapsregeling waarbij ouders de kosten en zorg- en opvoedingstaken gelijk verdelen. Dit houdt in dat de kinderen ongeveer even vaak bij ene ouder als bij de andere ouder zijn. De manier waarop dit wordt ingedeeld staat vrij. Zo zijn er gezinnen waarbij de ene week de kinderen bij de ene ouder zijn en de andere week bij de andere ouder. Nadeel hiervan is dat je je kinderen een week lang niet ziet en dat je kinderen waarschijnlijk geen dagelijkse routine kunnen ontwikkel en dat is niet gunstig (voor een week op week af verdeling is het gunstig om dicht bij elkaar te wonen). De meeste ouders kiezen er dan ook voor om de week op te delen; bijvoorbeeld de eerste vier dagen van de week bij de ene ouder en daarna drie dagen bij de andere ouder. De manier waarop jullie de week indelen is grotendeels afhankelijk van jullie wensen, gewoonten en werkschema.

Kenmerkend voor co-ouderschap is dat beide ouders betrokken zijn bij de dagelijkse bezigheden van de kinderen. De kinderen maken deel uit van twee huishoudens en wonen om en om bij jou en je ex-partner. Gezamenlijk gezag is bij co-ouderschap nodig. Het is niet verplicht, maar het is het prettigst als beide ouders evenveel rechten hebben over de kinderen.

By |2018-11-02T10:40:58+00:00februari 5th, 2018|Juridisch|0 Comments

Leave A Comment

error

Vind je deze blog leuk? Delen wordt gewaardeerd :)